RSS

Mandria

04 Iul

„Mandria merge inaintea pieirii… „– (Prov 16:18)

Ce este mai exact mandria? Conform DEX-ului, printre altele, mandria este  un „sentiment de încredere exagerată în calitățile proprii” sau „atitudine de superioritate nejustificată față de alții„. (http://dexonline.ro)

Vei spune „Hopa, aici spune despre mandrie ca este o atitudine de superioritate nejustificata ! Deci daca unul spune o prostie atunci cand eu spun ceva inteligent, sau face un pacat pe care eu nu-l fac, atunci sunt indreptatit sa ma umflu in pene ca nu sunt ca el, asa-i? ”

Nu.

Nu ai absolut niciun merit pentru inteligenta pe care o detii, absolut niciun merit ca ai un anumit dar al Duhului Sfant (1Corint.12:7-11), absolut niciun merit pentru talentele tale etc. E harul Domnului. Asadar, de ce te simti superior fata de cel care are mai putin ?

„…cine crede ca sta in picioare sa ia seama sa nu cada.” (1 Corint.10:12)

Vorbind despre viata spirituala, reciteste pilda cu fariseul si cu vamesul (Luca 18:10-14). De ce a spus Domnul Isus aceasta pilda? „A mai spus si pilda aceasta pentru unii care se incredeau in ei insisi ca sunt neprihaniti si dispretuiau pe ceilalti.” (v.9)

Ce s-a rugat fariseul? :”Dumnezeule, Iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, hrapareti, nedrepti, preacurvari sau chiar ca vamesul acesta. Eu postesc de doua ori pe saptamana, dau zeciuiala din toate veniturile mele.” (v.11-12) Dar vamesul nici nu indraznea sa ridice ochii spre cer si se ruga: „Dumnezeule, ai mila de mine, pacatosul!” (v.13) Ce a spus Domnul Isus? : „Eu va spun ca mai degraba omul acesta (vamesul) s-a coborat acasa socotit neprihanit decat celalalt.” (v.14) De ce? „Caci oricine se inalta va fi smerit; si oricine se smereste va fi inaltat.” (v.14)

Asadar, fii modest si cu inima smerita in orice imprejurare a vietii tale si fereste-te de mandrie, caci „Mandria merge inaintea pieirii…” (Prov.16:18).

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 4 Iulie 2010 în Mandria, Uncategorized

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: